reklama
Letnia dieta

Letnia dieta

Polskie lato niestety nie trwa długo, zmiany klimatyczne oferują nam krótki okres niemiłosiernych upałów oraz dłuższy czas duchoty i burz. W takich warunkach nasz organizm traci ogromne ilości płynów. Wakacje to również okres zwiększonego wydatkowania energii na urlopach i wypadach pod namioty, co pociąga za sobą konieczność jej uzupełnienia. Temperatura powoduje jednak spadek apetytu i nawet jeśli dotychczas u uwielbieniem wpatrywaliśmy się w schabowego, nie będzie już wydawał się jak atrakcyjny. Z pomocą przychodzą nam warzywa i owoce, które nie tylko gaszą pragnienie, ale dostarczają energii bez niepotrzebnego obciążania żołądka. Prawdą jest, że organizm ludzki syntetyzuje cześć niezbędnych związków lub jest w stanie kumulować je w organizmie, ale szczególnie latem te cenne substancje wypłukiwane są z organizmu. Stąd istotne jest, by spożywać kilka porcji warzyw i owoców dziennie, zyskujemy wtedy stały dopływ energii, witamin i mikroelementów.

Każde warzywo, czy owoc dostarcza innych substancji, na szczęście nie musimy spamiętać tego wszystkiego, by zapewnić sobie zrównoważoną dietę. Owoce i warzywa możemy podzielić na 5 grup kolorystycznych:czytaj więcej

zieloną (sałata, brokuły, ogórek, szpinak, szczypiorek itp.)drivelan arvostelut

czerwoną (pomidory, papryka, jabłko, granat, arbuz, truskawki itp.)forskolin παρενεργειες

żółto-pomarańczową (banan, ananas, pomarańcze, marchewka, melon)maraton pastile

białą (awokado, kalafior, por, kapusta pekińska, cebula, czosnek)garcinia cambogia veda fórum

czarną (borówki, aronia, bakłażan, czarne porzeczki).real quit

Codzienny jadłospis należy skomponować tak, by zawierał wszystkie grupy. Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać, np.: na śniadanie spożywamy kanapki z papryką lub sałatą. Na drugie śniadanie wybieramy owoc: banan lub jabłko. Do obiadu podajemy pastę z awokado lub brokuły. Na podwieczorek owoce jagodowe (grupa czarna) z jogurtem lub białym serkiem. Natomiast na lekką kolację świetna będzie sałatka z kapusty pekińskiej. Jeśli przyjrzycie się uważnie, taki jadłospis obejmuje wszystkie 5 grup.detoxic forum

Najzdrowsze warzywa i owoce możemy kupić latem, kiedy to jeszcze nie są pryskane substancjami zapewniającymi trwałość i kupujemy je praktycznie „z krzaka”. Działanie słońca zwielokrotnia obecność korzystnych dla organizmu substancji w owocach i warzywach. Lato to czas arbuzów i melonów, które świetnie gaszą pragnienie i chronią serce i układ trawienny jednocześnie zapewniając uczucie sytości. Późnym latem możemy rozkoszować się smakiem malin, jagód, porzeczek, które są źródłem flawonoidów i antyutleniaczy. W ochronie przed palącymi promieniami słońca może pomóc marchewka, dzięki zawartości karotenu.

Woda termalna

Woda termalna

Wody termalne od dawna stosowane były w uzdrowiskach, za względu na zbawienny wpływ na...

Najpopularniejsze
Dziecko oceniane

Dziecko oceniane

Uczniowie codziennie doświadczają stresu, bo: nauczyciel nie docenił ich wysiłku i...

Logowanie

Logowanie

Logowanie do Twojego konta Expekt, to nic innego jak wprowadzenie odpowiednich danych w...

Letnia dieta

Letnia dieta

Polskie lato niestety nie trwa długo, zmiany klimatyczne oferują nam krótki okres...